
پلی اتیلن چیست؟
پلی اتیلن از انواع پلیمرهای گرمانرم میباشد بدین معنا که این ماده با رسیدن به نقطه ذوب خود به حالت مایع و با رسیدن به نقطه انجماد به حالت جامد تبدیل میشود. پلی اتیلن سنتز شیمیایی اتیلن است که معمولا از ترکیب نفت خام و گازهای طبیعی به وجود میآید. برخی از نام های غیر رسمی آن polythene یا polyethylyne میباشد، علاوه بر این به اختصار PE نیز نامیده میشود. پلی اتیلن اکثرا در جهت ساخت ترکیبات پلاستیکی استفاده میشود تا به صورت خالص مورد استفاده قرار گیرد. این ماده با این که در طیف وسیعی از مصارف گوناگون استفاده شود .
پلیاتیلنها خانوادهای از گرمانرمها میباشند که از طریق پلیمریزاسیون گاز اتیلن ( C2H4 ) بدست میآیند. از طریق کاتالیست و روش پلیمریزاسیون این ماده میتوان خواص مختلفی همچون چگالی، شاخص جریان مذاب (MFI)، بلورینگی، درجه شاخهای و شبکهای شدن، وزن مولکولی و توزیع وزن مولکولی را در آنها کنترل کرد. پلیمرهای با وزن مولکولی پائین را به عنوان روان کننده (Lubricant) به کار میبرند. پلیمرهای با وزن مولکولی متوسط واکسهایی امتزاج پذیر (مخلوط پذیر) با پارافین میباشند و نهایتا پلیمرهایی با وزن مولکولی بالاتر از ۶۰۰۰ در صنعت پلاستیک بیشترین حجم مصرف را به خود اختصاص میدهند. پلی اتیلن شامل ساختار بسیار سادهای است، به طوری که ساده تر از تمام پلیمرهای تجاری میباشد . یک مولکول پلی اتیلن زنجیر بلندی از اتمهای کربن است که به هر اتم کربن دو اتم هیدروژن چسبیدهاست.
موارد استفاده لولههای پلی اتیلن
موارد استفاده لولههای پلی اتیلن با گذشت زمان رشد چشمگیری داشته و این رشد فزاینده به دلیل استفاده از تکنولوژیهای جدید در ساخت مواد اولیه پلی اتیلن با کیفیت بهتر، باعث شده است تا نسل جدیدی از لولههای پلی اتیلن های گرید (high grade) به وجود بیاید.
لوله پلی اتیلن از حدود ۷۰ سال پیش در صنایع مختلف اروپا و سپس ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله کاربریهای حال حاضر لوله پلی اتیلن میتوان انتقال آب ( سیستمهای آبرسانی، آبیاری تحت فشارو …)، انتقال و جابجایی سیالات شیمیایی، سیالات خنککننده و گرم کننده، استفاده به عنوان پوشش محافظ و عایق کابلهای برق و فیبر نوری و مصارف گوناگون و مختلف دیگر را نام برد.
کاربرد لولههای پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن تک جداره، از جمله این لولهها است که میتوان از آن در فشارهای بین ۲ تا ۴۰ اتمسفر (بسته به مواد اولیه و قطر و ضخامت لوله) در صنایع مختلف استفاده نمود. ویژگیهای منحصر بفرد لوله پلی اتیلن نسبت به انواع دیگر لولهها (فولادی، آزبست، و …) باعث گردیده است که سرعت رشد استفاده از این لولهها در شبکههای انتقال و توزیع آب و سیستمهای آبیاری تحت فشار نسبت به دیگر موارد بسیار بیشتر باشد.
لولههای پلی اتیلن که با نام اختصاری (HDPE) یا پلی اتیلن سخت شناخته میشوند، دارای کاربرد بسیار زیادی در کشاورزی، آبیاری، آبرسانی، کاورینگ و پوشش دهی و انتقال گاز میباشند. از جمله میتوان به کاربردهای زیر اشاره نمود:
- به عنوان پوشش کابل های مخابراتی، کابل برق و فیبر نوری
- استفاده در شبکه های آبرسانی شهری و روستایی
- استفاده در شبکه های فاضلاب شهری و روستایی
- سیستم های آبیاری تحت فشار(قطره ای و بارانی)
- سیستم های انتقال مایعات و فاضلاب صنعتی
- استفاده در شبکه ها و سیستم های زهکشی
- استفاده در شبکه های گازرسانی
- و...
مزایای استفاده از لوله و اتصالات پلی اتیلن
لوله و اتصالات پلی اتیلن میتوانند بهترین گزینه برای سیستمهای انتقال سیالات در پروژههای مختلف صنعتی، نیروگاه ها، خطوط انتقال فاضلاب، سیستمهای آبیاری تحت فشار قطرهای و بارانی، خطوط انتقال گاز، خطوط انتقال آب و شبکههای آبرسانی میباشد.
از جمله مزایای لوله پلی اتیلن میتوان موارد زیر را نام برد:
- عمر طولانی مدت لوله پلی اتیلن و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری
- بهداشتی و غیر سمی بودن لوله پلی اتیلن (مناسب برای آب شرب)
- ضریب اصطکاک کم پلی اتیلن و ثابت بودن آن در طول کاربرد
- نصب آسان، سریع و کمهزینه لوله و اتصالات پلی اتیلن
- مقاومت در مقابل خوردگی و اثر مواد شیمیایی مختلف
- وجود سایزهای متنوع لوله و اتصالات پلی اتیلن
- مقاومت در برابر آفتاب و اشعه ماوراء بنفش
- قابلیت اتصال آسان
- انعطاف پذیری بالا